Przepis na sernik – na zimno, pieczony, a może spalony?

Wcale nie musi być nudy! Oto najlepsze przepisy na niezwykły sernik.

Sernik baskijski
Przepis na sernik – na zimno, pieczony, a może spalony?

Sernik od lat jest bohaterem polskich domów, ale jego historia sięga dalej, niż historia naszego kraju! Znany był już bowiem starożytnym Grekom. To właśnie nim częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich przed tysiącami lat. W dzisiejszych czasach, chociaż nie gości na ceremoniach wręczania medali, to sam zajmuje pierwsze miejsce na wielu stołach. Udało mu się osiągnąć taką renomę dzięki swojej wszechstronności, bowiem przysmak ten można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów! Tutaj znajdziecie przepis dla siebie.

Przepis na sernik baskijski, czyli „spalony”

Ten pochodzący z Hiszpanii przysmak charakteryzuje się mocno przypieczoną powierzchnią ciasta. To właśnie stąd pochodzi jego przydomek! Ciasto to wcale jednak nie przypomina zwęglonego zakalca – wręcz przeciwnie, zachwyca chrupiącą, niemalże skarmelizowaną warstwą słodkości.

Składniki

  • 600 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 300 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jego brzegi zwijamy w górę, ponieważ sernik mocno urośnie podczas pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie do masy dodajemy twaróg, śmietankę, sól oraz mąkę. Całość wlewamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 min w 200°C. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika należy zostawić je na kilka godzin do wystudzenia.

Przepis na sernik pieczony z polskimi jabłkami i bitą śmietaną

Mamy jesień, więc grzechem byłoby niewykorzystanie darów polskich sadów. Jabłka nadadzą się nie tylko na szarlotkę, ale również jako podstawa sernika.

Składniki

Spód

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 120 g roztopionego masła Łaciate

Masa sernikowa

  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 500 g jabłek
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła ekstra Łaciate
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku

Bita śmietana

  • 250 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • mielony cynamon
  • miód płynny

Sposób przygotowania

Kruszymy biszkopty i ciasteczka amaretti. Następnie łączymy je z płynnym masłem. Przygotowane ciasto rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dociskamy, żeby masa rozłożyła się równomiernie. Wstawiamy do lodówki.

Jabłka – poza jednym, które zostanie wykorzystane do dekoracji – kroimy w grubsze plastry i zalewamy sokiem z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Następnie dodajemy 50 g cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści. W odrębnym naczyniu pozostały cukier miksujemy z masłem na puszysty krem. Nie przestając miksować, do powstałej masy dodajemy żółtka, skórkę z cytryny, twaróg i budyń w proszku. Na koniec łyżką dodajemy białka.

Z lodówki wyciągamy spód ciasta i rozkładamy na nim plasterki obranych jabłek. Później wylewamy na nie masę twarogową i wyrównujemy. Gotowy wypiek wstawiamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na 40-50 min.

Żelatynę rozpuszczamy w 40ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Łączymy z żelatyną i rozkładamy na upieczonym, ostudzonym do temperatury pokojowej serniku. Przysmak dekorujemy plasterkami jabłka, oprószamy mielonym cynamonem i polewamy miodem.

Przepis na sernik na zimno

Składniki

  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • 1/2 opakowania biszkoptów
  • galaretka np. malinowa
  • galaretka krystaliczna
  • opcjonalnie sezonowe owoce

Sposób przygotowania

Dno tortownicy należy pokryć folią spożywczą. Układamy na niej biszkopty. Przygotowujemy naczynie z 350ml wrzącej wody i drugie z 250ml gorącej wody. W pierwszym z nich rozpuszczamy galaretkę, a w drugim galaretkę krystaliczną. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej serek homogenizowany i mieszamy łyżką. Do całości dodajemy galaretkę krystaliczną i ponownie mieszamy. Przygotowaną masę przelewamy na podstawę z biszkoptów. Następnie tortownicę wkładamy do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu wyjmujemy i układamy na masie pokrojone w plasterki owoce sezonowe, które zalewamy wystudzoną galaretką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.