RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Patison – hit sezonu wakacyjnego

Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?

Grecka bougatsa z kremem

Kraje basenu Morza Śródziemnego jak Włochy, Hiszpania czy Grecja to wciąż jedne z popularniejszych wakacyjnych kierunków. Poza tradycyjnymi daniami, warto spróbować popularnych, śródziemnomorskich deserów. 

Kaszanka z warzywami

Szukacie przepisu na udany sierpniowy weekend? Zaproście znajomych na grilla!

Grillowane steki w tequili

Soczyste kawałki mięsa są idealnym uzupełnieniem ogrodowych spotkań. Zwłaszcza panowie pożądliwie obserwują ruszt i grillowane nad nim kąski – żeberka, boczek, karkówkę, kaszankę. Sprawdźmy, jak jeszcze można urozmaicić ten gorący jadłospis!

Chłodnik pomidorowo-fasolowy

Zupa to pożywne i lekkie danie, które przez wiele osób wybierane jest jako pomysł na obiad.

Sześć prawd na temat odżywiania, których możemy się nauczyć od Włoszek

Z jednej strony często przypisujemy Włoszkom obsesję na punkcie własnej figury (słynne a bella figura), a włoskie media chyba najbardziej ze wszystkich krajów europejskich lubują się w uprzedmiotawiającej kobiety estetyce male gaze.

Sycylijskie Arancini

Lato w pełni, część z nas już rozpoczęła wakacyjne podróże do bliższych i dalszych zakątków świata. Ci, którzy wyjazdów nie planują lub na swój urlop muszą jeszcze trochę poczekać już teraz mogą wprowadzić nieco egzotycznych akcentów w swojej kuchni.

Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

Brakuje ci pomysłu na zdrowy, lekki, a zarazem pożywny obiad? Naleśniki na wodzie z ciekawym farszem będą świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny i zdrowy posiłek.

Sałatka wiosenna

Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu.

Sałatka finezyjna

Obowiązkowa pozycja w menu na majówkę? Ne pewno lekka i kolorowa sałatka! W sam raz na przyjemny, wiosenny dzień spędzony w gronie rodziny czy przyjaciół.

Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

W Polsce celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie uroczystego nabożeństwa kapłan mógł pobłogosławić koszyki pełne żywności. W koszyczku umieszczamy: jajka i chleb, chrzan, sól i kiełbasę.

Kokosowe gofry

Chrupiące z wierzchu, a w środku delikatnie rozpływające się w ustach ciasto... Gofry to pomysł na deser, który zdobywa serca wielu osób, a zwłaszcza maluchów.

Orientalne smaki to nie tylko popularny kebab!

O kuchni arabskiej można rozpisywać się godzinami. Zaskakuje odpowiednio dobranym balansem smaków, oryginalnością, a przede wszystkim wielorakością, która umożliwia przygotowanie dań na wiele sposobów! O tych wszystkich zaletach przekonuje sieć restauracji Amrit!

Zielona zupa krem

Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka.

Zapiekanka makaronowa z owocami

Posiłki nie powinny być też ciężkostrawne – ma być lekko oraz apetycznie.

Ceikawe tematy

Uroda

Przepisy

Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami

Łosoś - świetnie smakuje podany w formie tatara albo carpaccio. Można go smażyć, dusić, piec, jak również… grillować. W takiej formie z pewnością zasmakuje wszystkim naszym gościom. Szczególnie, jeżeli podamy go na chrupiącej grzance otoczonej ziołami:

Dom