RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi „garami” odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

0
Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów,...

Kaszanka z warzywami na patelni

0
W końcu nic tak nie poprawia humoru jak spędzenie czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie najbliższych osób i pysznego jedzenia. Podczas tego typu spotkań warto jednak zadbać nie tylko o odpowiedni klimat, ale również...

Zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią

0
Zapiekanki z dynią jako pomysł na obiad? Dlaczego nie. Ich składnikiem jest także pyszna kasza gryczana, dzięki której danie jest bardziej sycące. Kaszę stanowi obrobione – mniej lub bardziej – ziarno zbóż (np. pszenicy...

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

0
Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Najlepszym przykładem nietuzinkowej jesiennej potrawy są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną. Składniki: 4 duże patisony 2 szklanki...

Przepis na Fajitę

0
Czas przygotowania: 20 minut Ilość osób: 4 Składniki: 1 łyżka Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska Knorr pół główki sałaty 2 piersi z kurczaka 1 cebula 1 papryka 1 papryczka chili 3 łyżki oleju 4 tortille Sposób przygotowania: ...
Pomidory z grilla z serem

Pomidory z grilla z serem

0
Grillowanie to nieodłączny element letnich, wakacyjnych dni. Na ruszcie zawsze pojawia się wtedy mięso. Co z osobami, które nie są fanami tego przysmaku? A może po prostu znudziły Ci się tzatziki i szukasz innego,...

Zjedz śniadanie, nie przytyjesz!

0
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy doskwiera nam brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa” jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i...

Makaronowe muszle z warzywnym farszem

0
Na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów makaronu. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając...
zupa krem z groszku

Przepyszna zupa krem z zielonego groszku

0
Zdrowa, smaczna i pożywna - taka właśnie jest zupa krem z zielonego groszku. Jej delikatny smak uwodzi zmysły, a bogata konsystencja zadowoli nawet największych łakomczuchów. Pokoloruj swoją dietę z tym warzywnym wywarem naszego przepisu. Zobacz...

Kurs cukierniczy – nie tylko dla kucharzy

0
Kursy przygotowane są tak, aby osoby biorące w nich udział zyskały umiejętności pozwalające na samodzielne wykonywanie nietuzinkowych deserów. Żeby wziąć w nich udział nie musisz być związany z branżą gastronomiczną. Kurs cukierniczy dla każdego Przedstawimy kursy...

Jak odkamienić ekspres Jura E8?

0
Dobierz odpowiednie filtry Ekspres Jura E8 powinien być stosowany jedynie z oryginalnymi i dedykowanymi do tego modelu filtrami CLARIS Smart. Z tym filtrem woda będzie zawsze świeża i pozbawiona szkodliwych substancji. Jeżeli ekspres poprosi nas...

Nowe, duże tabliczki nadziewane od E.Wedel zaskakują smakami 18 października 2022

0
Nowe tabliczki: Czekolada Mleczna Bombowa Truskawkowa Booom, Czekolada Mleczna Chrupiący Peanut Butter Chrrrup oraz Czekolady Mleczne z nadzieniem o smaku budyniu w dwóch wariantach: waniliowym z malinami i czekoladowym, oferują zaskakujące, wielowymiarowe i multisensoryczne...

Russell Hobbs świętuje swoje 70. urodziny i przedstawia premierową kolekcję śniadaniową

0
Automatycznie wyłączający się czajnik i ekspresy utrzymujące stałą temperaturę – dzisiaj są standardem w naszych kuchniach. A jeszcze w latach 50. XX wieku były wyobrażeniem rodem z filmów science fiction. Wyobrażeniem, które ożywiło dwóch Brytyjczyków...

Inspiracja na Halloween: Straszny zielony makaron

0
Polacy uwielbiają świętować, a Halloween to kolejna okazja by oddać się zabawie. W przygotowaniu odpowiedniej oprawy niezastąpione będzie straszne menu, które odda ducha obchodzonego święta. Poza niezliczonymi przekąskami na zimno, z powodzeniem zaskoczysz biesiadników także daniem głównym. Składniki: Makaron: 80...

#FoodLooksGood! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week z rabatami

0
Po rekordowej edycji najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Na https://RestaurantWeek.pl/ trwają rezerwacje popisowo podanych najpiękniejszych menu w całej Polsce. Od 12 października trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą...

Ciekawe tematy

Uroda

NIE – Bezpieczne słońce!

0
Zdrowe opalanie - jak to zrobić ? Jak chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem!? Do czego służą aktywatory ? Czy samoopalacz to dobre rozwiązanie ?...

Polecane