Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 600 g bakłażanów
- 3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g oliwek
- 1 opakowanie sera feta
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w Posyp je Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będą wyraziste w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki. Posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą naczynie żaroodporne.
- Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
- Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową.
- Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym, Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą.
- Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 18