Makaronowe muszle z warzywnym farszem

Conchiglioni to duże muszle, w których można umieścić ulubione składniki. My polecamy makaronowe muszle z farszem z warzyw. Danie smakuje znakomicie!

Makaronowe muszle z warzywnym farszem

Na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów makaronu. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając sok z buraka, paprykę lub koncentrat pomidorowy. Słonecznie żółta barwa to sprawka szafranu, a zielona bazylii, szpinaku lub natki pietruszki.

Eksperymenty z kształtami też są mile widziane, lecz należy robić to umiejętnie. Krótkie i cienkie rodzaje pasują idealnie do zup. Jeśli przygotowujecie gęste sosy z dużą ilością dodatków, lepiej sprawdzą się penne i tagliatelle. Sałatka makaronowa to pomysł dobry na każdą okazję, pod warunkiem, że użyjecie kokardek – farfalli, świderków – fusilli lub niewielkich muszelek znanych jako conchiglie. Do nadziewania apetycznymi farszami zdecydowanie najlepiej nadaje się cannelloni – makaron w kształcie szerokich rurek. Niezwykle dekoracyjnie prezentują się conchiglioni, czyli duże muszle, w których możecie umieścić ulubione składniki. Szczególnie polecamy makaronowe muszle z warzywnym farszem, które smakują wybornie i na co dzień, i od święta.

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 30 dużych makaronowych muszli
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 100 g parmezanu
  • 500 g szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • pół marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Na udkach przygotuj rosół albo inną zupę.
  2. Ugotowane mięso oddziel od kości.
  3. Muszle z makaronu parz przez około 4 minuty w gotującej się wodzie.
  4. Następnie odcedź makaron i przepłucz go zimną wodą. Muszle odstaw na bok.
  5. Pokrój w kostkę cebulę i pomidory.
  6. Zatrzyj na tarce ser oraz marchew. Pokrój w plastry cukinię, a czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
  7. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż cebulę, cześć czosnku oraz marchew.
  8. Wrzuć wszystko do kawałków udek, a następnie zmiel w maszynce do mięsa.
  9. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz połącz z parmezanem i połową natki pietruszki.
  10. Na następnych 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż szpinak, do momentu aż zmięknie. Wtedy połącz go z ricottą oraz żółtkiem jajka.
  11. Dodaj ulubione przyprawy do smaku.
  12. W niedużym rondlu wymieszaj pozostałą część czosnku, pomidory oraz szklankę wody z opakowaniem Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr.
  13. Całość zagotuj.
  14. Rozsmaruj pozostałą oliwą z oliwek na dnie okrągłej foremki do tarty.
  15. Na dno połóż plastry cukinii oraz warstwę szpinaku z serem.
  16. Nadziewaj makaronowe muszle farszem i poukładaj na szpinaku.
  17. Polej wszystko sosem pomidorowym.
  18. Następnie rozłóż dekoracyjnie szpinak po wierzchu zapiekanki i dodaj kilka kropel śmietany oraz potrzep startym parmezanem.
  19. Zakryj zapiekankę folią aluminiową i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 ⁰C.
  20. Po kwadransie zdejmij folię i piecz zapiekankę nadal przez około 3 minuty, do momentu aż ser zapiecze się na wierzchu.

Smacznego!