Na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów makaronu. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając sok z buraka, paprykę lub koncentrat pomidorowy. Słonecznie żółta barwa to sprawka szafranu, a zielona bazylii, szpinaku lub natki pietruszki.
Eksperymenty z kształtami też są mile widziane, lecz należy robić to umiejętnie. Krótkie i cienkie rodzaje pasują idealnie do zup. Jeśli przygotowujecie gęste sosy z dużą ilością dodatków, lepiej sprawdzą się penne i tagliatelle. Sałatka makaronowa to pomysł dobry na każdą okazję, pod warunkiem, że użyjecie kokardek – farfalli, świderków – fusilli lub niewielkich muszelek znanych jako conchiglie. Do nadziewania apetycznymi farszami zdecydowanie najlepiej nadaje się cannelloni – makaron w kształcie szerokich rurek. Niezwykle dekoracyjnie prezentują się conchiglioni, czyli duże muszle, w których możecie umieścić ulubione składniki. Szczególnie polecamy makaronowe muszle z warzywnym farszem, które smakują wybornie i na co dzień, i od święta.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 30 dużych makaronowych muszli
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
- 3 udka z kurczaka
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 100 g parmezanu
- 500 g szpinaku
- 150 g sera ricotta
- pół marchewki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g śmietany 18%
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Na udkach przygotuj rosół albo inną zupę.
- Ugotowane mięso oddziel od kości.
- Muszle z makaronu parz przez około 4 minuty w gotującej się wodzie.
- Następnie odcedź makaron i przepłucz go zimną wodą. Muszle odstaw na bok.
- Pokrój w kostkę cebulę i pomidory.
- Zatrzyj na tarce ser oraz marchew. Pokrój w plastry cukinię, a czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
- Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż cebulę, cześć czosnku oraz marchew.
- Wrzuć wszystko do kawałków udek, a następnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz połącz z parmezanem i połową natki pietruszki.
- Na następnych 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż szpinak, do momentu aż zmięknie. Wtedy połącz go z ricottą oraz żółtkiem jajka.
- Dodaj ulubione przyprawy do smaku.
- W niedużym rondlu wymieszaj pozostałą część czosnku, pomidory oraz szklankę wody z opakowaniem Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr.
- Całość zagotuj.
- Rozsmaruj pozostałą oliwą z oliwek na dnie okrągłej foremki do tarty.
- Na dno połóż plastry cukinii oraz warstwę szpinaku z serem.
- Nadziewaj makaronowe muszle farszem i poukładaj na szpinaku.
- Polej wszystko sosem pomidorowym.
- Następnie rozłóż dekoracyjnie szpinak po wierzchu zapiekanki i dodaj kilka kropel śmietany oraz potrzep startym parmezanem.
- Zakryj zapiekankę folią aluminiową i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 ⁰C.
- Po kwadransie zdejmij folię i piecz zapiekankę nadal przez około 3 minuty, do momentu aż ser zapiecze się na wierzchu.
Smacznego!