Delikatne ravioli faszerowane homarem w sosie winno-pomidorowym

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki.

Delikatne ravioli faszerowane homarem w sosie winno pomidorowym

Składniki:

  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 homar
  • 8 świeżych omułków
  • 100 ml wytrawnego, białego wina
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 30 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Przy użyciu wszystkich składników wyrabiamy i odkładamy ciasto, aby odpoczęło pod przykryciem przez ok. 5 min, następnie rozwałkowujemy je przy użyciu wałka. Gotujemy wodę w garnku, a gdy będzie wrząca dodajemy sól, a następnie wkładamy homara do wody (głową w dół) i gotujemy przez następne 5 min. Od ugotowanego już homara odcinamy głowę i tułów, a odwłok dzielimy wzdłuż na dwie części. Następnie wyjmujemy delikatne mięso z odwłoka i szczypiec. Kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe, podgrzewamy je z umytymi i oczyszczonymi omułkami i dolewamy białe wino. Dodajemy czosnek, tymianek i natkę pietruszki do smaku. Redukujemy sos i dodajemy mięso homara, dusząc je przez kilka minut. Wyjmujemy mięso z sosu i dodajemy zimne masło po zdjęciu patelni z ognia. Następnie nakładamy mięso na rozwałkowane ciasto, sklejając ze sobą jego brzegi i wrzucamy na 2-3 minuty do osolonej, gotującej się wody. Odcedzamy ravioli i podajemy całość polaną aromatycznym, pomidorowo-winnym sosem.