Składniki:
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 1 szczypta soli
- 1 homar
- 8 świeżych omułków
- 100 ml wytrawnego, białego wina
- 5 pomidorków koktajlowych
- 30 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Przy użyciu wszystkich składników wyrabiamy i odkładamy ciasto, aby odpoczęło pod przykryciem przez ok. 5 min, następnie rozwałkowujemy je przy użyciu wałka. Gotujemy wodę w garnku, a gdy będzie wrząca dodajemy sól, a następnie wkładamy homara do wody (głową w dół) i gotujemy przez następne 5 min. Od ugotowanego już homara odcinamy głowę i tułów, a odwłok dzielimy wzdłuż na dwie części. Następnie wyjmujemy delikatne mięso z odwłoka i szczypiec. Kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe, podgrzewamy je z umytymi i oczyszczonymi omułkami i dolewamy białe wino. Dodajemy czosnek, tymianek i natkę pietruszki do smaku. Redukujemy sos i dodajemy mięso homara, dusząc je przez kilka minut. Wyjmujemy mięso z sosu i dodajemy zimne masło po zdjęciu patelni z ognia. Następnie nakładamy mięso na rozwałkowane ciasto, sklejając ze sobą jego brzegi i wrzucamy na 2-3 minuty do osolonej, gotującej się wody. Odcedzamy ravioli i podajemy całość polaną aromatycznym, pomidorowo-winnym sosem.