Modne drinki, czyli czym zaskoczy Cię barman w nadchodzącym roku

Jeszcze kilkanaście lat temu Pekka Pellinen był barmanem, pracującym w jednym z najlepszych barów w Helsinkach. Dzisiaj zdradza nam jakie drinki będziemy pili w 2019 roku.

Pekka Pellinen globalny miksolog Finlandia Vodka

Jeszcze kilkanaście lat temu Pekka Pellinen był barmanem, pracującym w jednym z najlepszych barów w Helsinkach. Podróżował również po świecie, prowadząc szkolenia barmańskie. Podczas jednej z takich wypraw spotkał Globalnego Ambasadora Finlandia Vodka. Urzekł go swoim podejściem do miksologii i dzisiaj jest jedną z najważniejszych postaci dla marki Finlandia Vodka. Jako Globalny Miksolog tworzy receptury nowych drinków. A jak poszukuje inspiracji? Podróżując, spotykając innych ludzi, ale przede wszystkim czerpiąc z tego co go otacza, z natury. Dzisiaj zdradza nam jakie drinki będziemy pili w 2019 roku.

Najbliższe miesiące w miksologii upłyną pod hasłem „be local” mówi Pekka. W jego przypadku oznacza to nic innego jak wizytę w lesie, który otacza jego dom. Przyjrzę się liściom, trawie, drzewom, powącham je. Rozejrzę się dookoła, poszukam krzewinek i jagód, rozetrę w palcach liście i korę, powącham je. I taki będzie mój drink – mówi Pekka. W Finlandii to naturalne, ponieważ każdy ma prawo wejść do lasu, niezależnie od tego, kto jest jego właścicielem i zbierać, co mu się podoba – grzyby, jagody, liście. Jest tylko jeden warunek nie można ścinać drzew. Ale Pekka spotyka barmanów z całego świata, a ci nie zawsze mogą szukać inspiracji w lesie. Tym wszystkim Globalny Miksolog Finlandia Vodka radzi, aby idąc do pracy wybierali taką drogą, żeby mogli przynieść ze sobą liście i owoce, także niektóre korzenie. Ponieważ, jak mówi Pekka – w miksologii, ale też w całym życiu, najważniejszym jest dostrzeganie tego, co znajduje się wokół nas. Kiedy z uwagą obserwujesz otaczający cię świat, znajdziesz w nim najcenniejsze składniki i inspiracje. Przekonasz się, że one są na wyciągnięcie ręki. Może to krzak bzu, który codziennie mijasz, a może jabłoń, która rośnie w ogrodzie. Wystarczy zerwać kilka liści, których potem użyjesz do dekoracji drinka. A jaki będzie jego smak?

Jednym z podstawowych składników drinków, którego znaczenie będzie bardzo istotne najbliższego lata będzie sól. Jak mówi Pekka – Sól będzie stale obecna w drinkach i koktajlach. Różne rodzaje soli. Gruba i miałka. Sól morska, której używamy w Finlandii, ale także sól przydymiona, sól himalajska i sól cytrynowa. Dymiona sól doskonale wzbogaci smak wódki z martini, morska pasuje do drinków klasycznych, lemon salt podkreśli aromat long drinka. Sól łączyć można również z ziołami – rozmarynem, bazylią, czy tymiankiem. Oczywiście wykorzystać można same zioła, ale to szczypta soli uwolni ich wszystkie aromaty. Drugim składnikiem, który zaczyna być w modzie jest winegret. Jest bardzo wymagający, dlatego też trzeba znać umiar, żeby go stosować. Ale jego właściwa ilość daje niezwykły, szlachetny, gorzko – kwaśny posmak. No i ocet balsamiczny. Doskonały w kompozycjach z jagodami, borówkami, porzeczkami, czy truskawkami – dodaje Pekka.

Drink
FINLANDIA HERBARIUM 

  • 40 ml FINLANDIA Vodka
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 20 ml syropu cukrowego
  • szczypta soli (sea or Himalaya)
  • zioła
  • woda gazowana