
Jesień to najlepszy okres dla dyni. Jest dorodna i pełna właściwości witalnych. Zawiera około 80% kwasów tłuszczowych, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.
Składniki na 5 porcji:
- 0,5 kg dyni
- 250 g drobnej fasoli z puszki
- 1 mały por
- 1 litr bulionu warzywnego
- 15 g bazylii
- 50 g gęstego jogurtu
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- 25 g masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut.
- Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut.
- Zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonych na oliwie listków świeżej bazylii.