Risotto z pieczoną papryką

Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad? Jeśli tak to mamy dziś dla Was coś specjalnego. Szybkie, pyszne i do tego jeszcze wygląda wspaniale!

Risotto z pieczoną papryką
Risotto z pieczoną papryką

Risotto to bardzo popularna potrawa północnej kuchni włoskiej. Gotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym dolewanym w trakcie przygotowywania ryżu.Wiele rodzajów risotto zawiera masło, wino oraz cebulę, czasem grzyby lub inne składniki. To jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowania ryżu we Włoszech.

  •  Ryż brązowy, 100 g
  •  Papryka czerwona, 2szt
  •  Cebula, 0,5 szt.
  •  Masło bez soli, 30g
  •  Pieprz czarny, estragon, bazylia
  •  Bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12-15 min. Wyciągamy paprykę i przekrawamy na pół.
  2. Usuwamy gniazda nasienne. Dwie polówki odkładamy na bok, pozostałe dwie obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu.
  3. Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.
  4. Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
  5. Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je bulionem.
  6. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając.
  7. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.
  8. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.
  9. Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.