
Risotto to bardzo popularna potrawa północnej kuchni włoskiej. Gotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym dolewanym w trakcie przygotowywania ryżu.Wiele rodzajów risotto zawiera masło, wino oraz cebulę, czasem grzyby lub inne składniki. To jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowania ryżu we Włoszech.
- Ryż brązowy, 100 g
- Papryka czerwona, 2szt
- Cebula, 0,5 szt.
- Masło bez soli, 30g
- Pieprz czarny, estragon, bazylia
- Bulion warzywny
Sposób przygotowania:
- Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12-15 min. Wyciągamy paprykę i przekrawamy na pół.
- Usuwamy gniazda nasienne. Dwie polówki odkładamy na bok, pozostałe dwie obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu.
- Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.
- Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
- Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je bulionem.
- Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając.
- Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.
- Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.