Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy
Czas przygotowania:45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- pomarańczowa soczewica – 1 szklanka
- mleko kokosowe z puszki – 1 opakowanie
- cebula – 1 sztuka
- bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 sztuka
- curry – 2 łyżeczki
- liść laurowy – 1 sztuka
- starty imbir – 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy – 10 ziaren
- olej – 3 łyżki
- natka pietruszki – 0,5 szklanek
- woda – 0,5 litrów
- ząbki czosnku – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Do połowy litra wrzącej wody wrzuć kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i dokładnie zamieszaj.
- Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek zarumień na oleju.
- Wymieszaj z curry, startym imbirem, soczewicą i liściem laurowym.
- Zalej przyrządzonym wcześniej wywarem, dopraw zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami pieprzu i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka.
- Do gotowej zupy wlej mleko kokosowe. Przed podaniem na stół posyp gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.