Składniki:
- 150 g kurczaka wędzonego
- Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
- 3 garstki rukoli
- 4 liście raddichio
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- łyżka orzechów włoskich
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pieczywo oraz posiekany czosnek. Grzanki opiekaj na patelni do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Dopraw do smaku i dodaj natkę.
- Raddicchio porwij na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, a następnie pokrusz. Kurczaka porwij na kawałki.
- W salaterce wymieszaj sałaty, mięso z kurczaka, żurawinę oraz orzechy.
- W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj dla nadania smaku.
- Gotowym sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu chrupiącymi grzankami i podawaj. sałatka z cukinią