Będzie gorzko! Sałatka z radicchio

Sałata radicchio ma bordowe, grube liście z białymi zgrubieniami. Charakteryzuje się goryczką, więc dodajemy ją do sałatek z umiarem. Jej liści używa się też do dekoracji warzywnych kompozycji oraz dań głównych. Przechowywana w lodówce może wytrzymać w niej nawet cały tydzień. Jej intensywny smak da się przełamać dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy:

Włoska Sałatka z kurczakiem wędzonym

Składniki:

  • 150 g kurczaka wędzonego
  • Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
  • 3 garstki rukoli
  • 4 liście raddichio
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • łyżka orzechów włoskich
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pieczywo oraz posiekany czosnek. Grzanki opiekaj na patelni do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Dopraw do smaku i dodaj natkę.
2. Raddicchio porwij na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, a następnie pokrusz. Kurczaka porwij na kawałki.
3. W salaterce wymieszaj sałaty, mięso z kurczaka, żurawinę oraz orzechy.
4. W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj dla nadania smaku.
5. Gotowym sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu chrupiącymi grzankami i podawaj. sałatka z cukinią