
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej)
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- Wanilia z 1/2 laski
- Owoce świeże lub suszone wg. preferencji
- Dodatkowo: 1 szklanka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
- Kaszę wsypać do rondelka i wypłukać dwa razy gorącą wodą.
- Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować.
- Gotować przez ok. 10 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu, ziarenka wanilii i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
- Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć ulubione owoce. Podawać ze szklanką soku pomarańczowego.