Krem z brokułu z mleczkiem kokosowym i tofu

Zaskakujące połączenie brokułu z mleczkiem kokosowym pozwoliło na stworzenie wyjątkowo aromatycznego dania o niepowtarzalnym smaku. Gęsty, sycący krem o pięknym kolorze i kuszącym zapachu nie tylko wspaniale smakuje, ale także bardzo efektownie i oryginalnie prezentuje się na talerzu.

Krem z brokułu z mleczkiem kokosowym i tofu

Niebanalne dodatki takie jak tofu i pasta z pestkami dyni z brokułem nadają wyjątkową nutę smakową potrawie i wzbogacają ją o cenne wartości odżywcze. Krem jest świetnym pomysłem zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan.

Składniki:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 1 opakowanie tofu
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju (w wersji wegańskiej) lub masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkiej ilości wody gotujemy umyte i pokrojone warzywa, cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko dusimy.
  2. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek, po czym smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do warzyw wraz z siekaną natką i bazylią.
  3. Wszystko miksujemy blenderem na krem.
  4. Na koniec dodajemy pastę i mleczko kokosowe, ponownie lekko blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Podajemy z pokrojonym w kostkę tofu.