Niebanalne dodatki takie jak tofu i pasta z pestkami dyni z brokułem nadają wyjątkową nutę smakową potrawie i wzbogacają ją o cenne wartości odżywcze. Krem jest świetnym pomysłem zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan.
Składniki:
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek bazylii
- 1 opakowanie tofu
- 150 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju (w wersji wegańskiej) lub masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania:
- W niewielkiej ilości wody gotujemy umyte i pokrojone warzywa, cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko dusimy.
- Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek, po czym smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do warzyw wraz z siekaną natką i bazylią.
- Wszystko miksujemy blenderem na krem.
- Na koniec dodajemy pastę i mleczko kokosowe, ponownie lekko blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Podajemy z pokrojonym w kostkę tofu.