Znajdziecie tu pyszne przepisy z makaronów, klasyczne i te nowe.
Makaron z owocami morza
Składniki:
- Zwykła mieszanka owoce morza i tagliatelle.
- Sól
- Pieprz
- Cytryna
- Zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
- Na bardzo rozgrzaną oliwę z czosnkiem wrzucić owoce morza – ale nie mogą być rozmrożone!
- Mają być prosto z zamrażalnika.
- Puszczą wodę, która zamieni się w sosik – dodać sól, pieprz, cytrynę i na sam koniec dużo zielonej pietruszki /ale to już po zmieszaniu z makaronem/- od
razu podawać.
Spaghetti z suszonymi pomidorami
Składniki:
- Makaron spaghetti grubość numer 5
- liście szpinaku
- suszone pomidory
- ostra czerwona papryczka (czuszka)
- pół ząbka czosnku
- ser Grana Padano lub parmezan
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Szpinak wrzucić do wrzątku na kilka sekund. Potem od razu do zimnej wody, można dodać lodu, by zachował zielony kolor.
- Wycisnąć z wody,pokroić, ale nie za cienko.
- Na oliwę wrzucić szpinak, ostrą czerwoną
papryczkę (czuszkę), pół ząbka czosnku, pomidory. - W miedzy czasie ugotować spaghetti. Ugotowane (nie hartować woda!) wrzucić na patelnię do szpinaku.
- Całość na talerzu posypać startym serem Grana Padano.