Cake pops ze śliwkami kalifornijskimi
Składniki:
- 2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych
- 12 śliwek kalifornijskich
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 120g cukru trzcinowego
- 120g masła
- 100ml mleka roślinnego
- 60ml whiskey
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczki
Sposób przygotowania:
- Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać.
- Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników.
- Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whiskey i ekstrakt z wanilii.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. (ok. 26 kulek)
- Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia.
- Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.
Czas przygotowania:
60 min