Owoce morza mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów – jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Z pewnością słyszeliście o tym, że ryby i owoce morza są świetnym afrodyzjakami. Badania pokazują, że pary które po nie sięgają kochają się o 22% częściej niż te, które spożywają ich bardzo mało lub nie jedzą ich wcale. Morskie mięczaki i skorupiaki, a w szczególności krewetki i ostrygi, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega 3, które biorą udział w syntezie dopaminy, zwanej również hormonem szczęścia.
Składniki:
- 350 g filetu z łososia norweskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 szklanki bulionu
- po szczypcie białego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 łyżki mąki
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pęczek szparagów
- ryż jaśminowy
Przygotowanie:
- Filet łososia norweskiego kroimy na 2 porcje
- Opłukujemy go i wkładamy do głębokiego talerza, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sosem sojowym, olejem roślinnym, sokiem z limonki i miodem
- Po wymieszaniu, przewracamy na drugą stronę i zostawiamy do zamarynowania na ok. 1,5 godziny
- Układamy łososia w żaroodpornym naczyniu i polewamy marynatą
- Pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni
- W garnku gotujemy bulion, w oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę i śmietankę, następnie wlewamy zawartość miski do garnka, bez przerwy mieszając
- Gotujemy na małym ogniu przez chwilę
- Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku
- Gotujemy jeszcze kilka minut energicznie mieszając
- Dodajemy masło, posiekany koperek i sok z cytryny
- Po zagotowaniu odstawiamy z ognia
- Podajemy z dodatkami np. z ugotowanymi szparagami i ryżem, polane kremowym sosem koperkowym
Smacznego!