Makaron to jeden z tych składników, który niemal zawsze mamy w naszej kuchni. Przyrządzenie z niego prostego dania to nie problem. Dlatego idealnie nadaje się na szybki obiad po uciążliwym dniu w pracy.
Składniki (porcja na 1 os):
- penne 0,07kg
- szparagi mix x 4 sztuki
- kurczak filet 0,07kg
- śmietana 18% słodka 0,08l
- sól, pieprz
- czosnek x 2 ząbki
- pomidorki koktajlowe x 5 sztuk
- cebula x 1 sztuka
- parmezan 0,03kg
- gałka muszkatołowa, szczypta
- świeży tymianek x 2 gałązki
Sposób przygotowania:
- Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki), odciąć twarde końcówki i pokroić na ukos. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek rozgnieść bokiem noża oraz posiekać.
- Na gotująca się i osoloną wodę wrzucić makaron, ugotować na sposób al’ dente. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
- Mięso drobiowe oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, całość zeszklić.
- Następnie dodać pokrojone szparagi. Po minucie wrzucić mięso drobiowe i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlać je słodką śmietaną i poczekać aż sos delikatnie zgęstnieje.
- Na koniec wrzucić makaron, dokładnie wymieszać .
- Podawać ze świeżym tymiankiem, oraz tartym parmezanem.