
Zupy to przepis na pyszny, pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek, w którym może się znaleźć każdy z tych składników. Możemy je przyrządzać na różne sposoby, np. na słodko lub pikantne. Warto spróbować każdego z nich!
Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku marki Sandra
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- ½ łyżki kolendry
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 garść pestek prażonego słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili.
- Następnie dodajemy odcedzony groszek i smażymy kolejne 4 minuty.
- Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut.
- Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na za pomocą blendera. Gotowy krem podajemy z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.