Pizerrinki

W ciągu całego roku pojawia się wiele świąt i okazji, podczas których na stołach lądują różnorodne przysmaki. 9 lutego to jednak data szczególna, zwłaszcza dla wszystkich pasjonatów włoskich kulinariów.

Pizzerinki

Co powiecie na to, by w Międzynarodowy Dzień Pizzy zamienić posiłek w apetyczne przyjęcie? Dzwońcie po przyjaciół, podwijajcie rękawy i rozgrzejcie piekarniki. Wspólne przygotowanie pizzy stanie się znakomitą rozrywką, a każdy będzie mógł wybrać swoje ulubione dodatki. Na imprezę polecamy pizzerinki, dzięki którym jeszcze łatwiej będzie eksperymentować z najróżniejszymi dodatkami i trafić w upodobania każdego gościa.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 3

Składniki:

  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g czarnych oliwek
  • 200 g sera mozarella
  • 100 g rukoli
  • 100 g pikantnego salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • 100 g pomidorków cherry
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Ciasto na pizzę:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml wody
  • 25 g cukru
  • 20 g soli
  • 50 ml oleju
  • 8 g drożdży

Sos:

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki Oregano z Turcji Knorr
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

  1.  Zrób ciasto do pizzy ze składników, umieszczonych na liście.
  2. Wyrób masę na stolnicy, a potem skrop lekko wodą i wstaw na około 10 minut do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto i zostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut, aż wyrośnie. Gotowe podziel na trzy części i posmaruj sosem, zrobionym z połączenia składników na sos do pizzy.
  4. Dodaj przyprawę w mini kostkach oraz dopraw wszystko pieprzem do smaku.
  5. Pokrój w plastry salami oraz pomidorki cherry. Oliwki przekrój na połówki, a czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę.
  6. Przygotuj pierwszy rodzaj pizzy. Na placek z pierwszej części ciasta, nałóż trochę rukoli oraz plasterki pomidorów cherry. Posyp oregano, parmezanem i posiekanym czosnkiem.
  7. Zrób pizzę z kolejnej części ciasta. Na placek nałóż rukolę oraz przekrojone na pół, zielone i czarne oliwki. Wszystko posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano.
  8. Przyrządź trzeci smak pizzy. Na placek nałóż rukolę i podzielone na cztery plastry salami. Na koniec dodaj kawałki papryki. Pizzę posyp mozzarellą połączoną z czosnkiem oraz oregano.
  9. Gotowe pizze polej lekko oliwą z oliwek, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut.