
Co powiecie na to, by w Międzynarodowy Dzień Pizzy zamienić posiłek w apetyczne przyjęcie? Dzwońcie po przyjaciół, podwijajcie rękawy i rozgrzejcie piekarniki. Wspólne przygotowanie pizzy stanie się znakomitą rozrywką, a każdy będzie mógł wybrać swoje ulubione dodatki. Na imprezę polecamy pizzerinki, dzięki którym jeszcze łatwiej będzie eksperymentować z najróżniejszymi dodatkami i trafić w upodobania każdego gościa.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 3
Składniki:
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 50 g zielonych oliwek bez pestek
- 1 czerwona papryka
- 50 g czarnych oliwek
- 200 g sera mozarella
- 100 g rukoli
- 100 g pikantnego salami
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
- 100 g pomidorków cherry
- 100 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Ciasto na pizzę:
- 1 kg mąki
- 500 ml wody
- 25 g cukru
- 20 g soli
- 50 ml oleju
- 8 g drożdży
Sos:
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki Oregano z Turcji Knorr
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
- Zrób ciasto do pizzy ze składników, umieszczonych na liście.
- Wyrób masę na stolnicy, a potem skrop lekko wodą i wstaw na około 10 minut do lodówki.
- Wyjmij ciasto i zostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut, aż wyrośnie. Gotowe podziel na trzy części i posmaruj sosem, zrobionym z połączenia składników na sos do pizzy.
- Dodaj przyprawę w mini kostkach oraz dopraw wszystko pieprzem do smaku.
- Pokrój w plastry salami oraz pomidorki cherry. Oliwki przekrój na połówki, a czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę.
- Przygotuj pierwszy rodzaj pizzy. Na placek z pierwszej części ciasta, nałóż trochę rukoli oraz plasterki pomidorów cherry. Posyp oregano, parmezanem i posiekanym czosnkiem.
- Zrób pizzę z kolejnej części ciasta. Na placek nałóż rukolę oraz przekrojone na pół, zielone i czarne oliwki. Wszystko posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano.
- Przyrządź trzeci smak pizzy. Na placek nałóż rukolę i podzielone na cztery plastry salami. Na koniec dodaj kawałki papryki. Pizzę posyp mozzarellą połączoną z czosnkiem oraz oregano.
- Gotowe pizze polej lekko oliwą z oliwek, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut.