Przygotowanie tego dania wymaga trochę pracy, ale rezultat jest zachwycający. Nikt nie przejdzie obojętnie obok polędwicy z makaronem aglio olio.
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g bułki tartej typu panko lub 6 kromek chleba tostowego
- 100 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr
- 150 g surowego makaronu np. tagliatelle
- 1 małe chili
- 80 ml oliwy z oliwek
- 100 g sera parmezan
- 1 łyżeczka Czarnego pieprzu z Wietnamu mielonego Knorr
- sól do smaku
- pomidory koktajlowe na gałązkach
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj natkę pietruszki, orzechy oraz chili.
- Natkę rozdziel na pół. Pierwszą część połącz z masłem, bułką tartą panko, orzechami oraz dwiema łyżkami Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej.
- Mięso wieprzowe oczyść z przerostów i błon oraz pokrój na grube około 3 cm plastry.
- Kawałki polędwiczki natrzyj na wierzchu odrobiną soli i pieprzu. Następnie ubij je lekko w ręku.
- Mięso smaż z każdej strony na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Obsmażone plastry polędwicy przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj je masą z masła, bułki tartej i pietruszki.
- Wszystko wstaw na około 15 minut do piekarnika i piecz w 190 stopniach.
- Odrobiną oliwy z oliwek natrzyj gałązki pomidorów koktajlowych i wstaw je wraz z mięsem do piekarnika na około 10 minut.
- Ugotuj makaron al dente według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Na patelni użytej do smażenia polędwicy rozgrzej pozostałą ilość oliwy z oliwek i podsmaż na niej posiekane chili z jedną łyżką Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej.
- Całość smaż przez chwilę, aż kawałki czosnku z przyprawy zarumienią się.
- Wszystko połącz z natką pietruszki oraz odrobiną wody. Danie starannie wymieszaj i posyp parmezanem.
- Makaron podziel na porcje, zroluj wokół widelca i przełóż na talerze. Obok ułóż kawałek polędwicy oraz gałązkę pieczonych pomidorów.