Polędwica z makaronem aglio olio

To danie, które jest nie tylko pyszne, ale i niezwykle atrakcyjne wizualnie.

Polędwica z makaronem aglio olio

Przygotowanie tego dania wymaga trochę pracy, ale rezultat jest zachwycający. Nikt nie przejdzie obojętnie obok polędwicy z makaronem aglio olio.

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g bułki tartej typu panko lub 6 kromek chleba tostowego
  • 100 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr
  • 150 g surowego makaronu np. tagliatelle
  • 1 małe chili
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 100 g sera parmezan
  • 1 łyżeczka Czarnego pieprzu z Wietnamu mielonego Knorr
  • sól do smaku
  • pomidory koktajlowe na gałązkach

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj natkę pietruszki, orzechy oraz chili.
  2. Natkę rozdziel na pół. Pierwszą część połącz z masłem, bułką tartą panko, orzechami oraz dwiema łyżkami Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej.
  3. Mięso wieprzowe oczyść z przerostów i błon oraz pokrój na grube około 3 cm plastry.
  4. Kawałki polędwiczki natrzyj na wierzchu odrobiną soli i pieprzu. Następnie ubij je lekko w ręku.
  5. Mięso smaż z każdej strony na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
  6. Obsmażone plastry polędwicy przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj je masą z masła, bułki tartej i pietruszki.
  7. Wszystko wstaw na około 15 minut do piekarnika i piecz w 190 stopniach.
  8. Odrobiną oliwy z oliwek natrzyj gałązki pomidorów koktajlowych i wstaw je wraz z mięsem do piekarnika na około 10 minut.
  9. Ugotuj makaron al dente według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  10. Na patelni użytej do smażenia polędwicy rozgrzej pozostałą ilość oliwy z oliwek i podsmaż na niej posiekane chili z jedną łyżką Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej.
  11. Całość smaż przez chwilę, aż kawałki czosnku z przyprawy zarumienią się.
  12. Wszystko połącz z natką pietruszki oraz odrobiną wody. Danie starannie wymieszaj i posyp parmezanem.
  13. Makaron podziel na porcje, zroluj wokół widelca i przełóż na talerze. Obok ułóż kawałek polędwicy oraz gałązkę pieczonych pomidorów.