
Jedzenie powinno być dla nas przyjemnością, dlatego dobrze skomponowany posiłek musi być jednocześnie wartościowy i smaczny. Na śniadanie idealnie sprawdzą dania z dodatkiem składników z kuchni orientalnej, takich jak hummus. To tradycyjna orientalna pasta z nasion sezamu, która nadaje potrawom charakterystycznego smaku i zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Z hummusem śniadanie będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle.
Tortilla z hummusem, awokado i serem feta
Składniki:
- 8 łyżek hummusu marki Jasmeen
- 2 placki tortilli marki Sandra
- 200 g sera feta
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe awokado
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól oraz pieprz
Sposób przygotowania:
- Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy na nią pojedynczo placki tortilli, które podgrzewamy, aż do momentu kiedy się przyrumienią i nabiorą złocistej barwy.
- Gotowe placki tortilli wykładamy na talerz, połowę smarujemy grubą warstwą hummusu i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Następnie układamy po kilka plastrów awokado i posypujemy obficie pokruszoną fetą.
- Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i składamy na pół.