Makaron, jako produkt spożywczy, przygotowany jest często z mąki pszennej wody i czasem jaj. Jednakże coraz modna staje się dieta bezglutenowa, zatem i rodzaje mąki wykorzystywane do przygotowania makaronu są różne.
Składniki dla 4 osób:
• 400 g makaronu rurka skośna Arrighi
• 50g kaparów Ponti
• 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
• 1 papryczka peperoncino (posiekane)
• 1 gałązka posiekanego rozmarynu
• 1 puszka krojonych pomidorów Valfrutta 400g
• 80 g tartego sera Pecorino
• świeża bazylia
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Na oliwe zeszklij kapary i posiekaną papryczkę peperoncino z rozmarynem. Dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem i duś kilka minut. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, bazylią i połową Pecolino. Podawaj udekorowane bazylią i posypane pozostałym Pecorino.