Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi

Śniadaniowe muffinki proste i szybkie do zrobienia! Idealne na śniadanie do pracy, ale także to z całą rodziną. Przepis na 6 porcji.

 

Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi
Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi

Tradycyjne śniadania wieją nudą? Mamy pomysł jak to odmienić! Dwa słowa – śniadaniowe muffiny!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100g serka naturalnego kremowego lub fety
  • 50g boczku pokrojonego w kostkę
  • 50g śliwek kalifornijskich posiekanych
  • ½ papryki posiekanej
  • Garść jarmużu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki do dekoracji

    Przygotowanie:

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Jarmuż zalej wrzątkiem, po ok. 1 minucie zlej wrzątek, jarmuż odciśnij, posiekaj. Do miski przełóż żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj. Dodaj ubite białka, ponownie wymieszaj. Masę nakładaj do foremek/papilotów muffinkowych. Muffiny piecz przez 15 minut w temp. 175 stopni, opcja termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika muffiny udekoruj kiełkami i podawaj ciepłe.

    6 porcji
    Czas przygotowania:
    25 minut