
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 3 małe suszone papryczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1/3 łyżeczki kuminu
- olej
- 500 ml maślanki,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- sól, pieprz
Dodatki:
- bułki hamburgerowe
- ziemniaki
- mała sałata rzymska
- majonez
- ogórek
- czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata.
- Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc.
- Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które były wcześniej w lodówce. Piersi moczymy w maślance ok. 20 min.
- W międzyczasie przygotowujemy frytki, obierając ziemniaki, które następnie kroimy na podłużne kawałki i smażymy do zrumienienia.
- Namoczone wcześniej piersi z kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
- Usmażone piersi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Bułkę hamburgerową kroimy na pół, a następnie obie połówki smarujemy majonezem nakładamy sałatę, usmażoną pierś z kurczaka, cienkie plasterki czerwonej cebuli oraz plasterki zielonego ogórka.