Pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem

Grunt to przyprawy! By przekonać się o ich potencjale wypróbuj przepis na faszerowane pomidory!

Pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem

Niejeden dorosły pamięta z dzieciństwa brejowaty i mdły szpinak, rozgotowaną brukselkę i mało apetycznie pachnący kalafior. Sekret dobrego smaku tkwi w umiejętnie wykorzystanych przyprawach, które pomogą podkreślić i urozmaicić warzywne smaki, ale bez ich dominowania.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
  • 100 g sera feta
  • 8 pomidorów na gałązce
  • 500 g szpinaku
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cieciorki z puszki
  • 1 jogurt naturalny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij z pomidorów kapelusze wraz z łodygą. Środki pomidorów wydrąż i pokrój drobno miąższ.
  2. Cieciorkę odsącz. Czosnek oraz szalotki drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Następnie podsmaż czosnek, zeszklij szalotkę, wsyp orzeszki ziemne, a na koniec dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Całość smaż do momentu, aż nadmiar wody lekko odparuje.
  4. Wsyp cieciorkę i szpinak oraz wlej jogurt. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, aby szpinak zrobił się miękki.
  5. Danie dopraw do smaku Przyprawą Pikantną grubo mieloną oraz gałką muszkatołową.
  6. Pod koniec wrzuć fetę i lekko wymieszaj ze sobą składniki.
  7. Przygotowanym farszem nadziej wydrążone pomidory, a następnie przykryj je pozostawionymi główkami na gałązce.
  8. Pomidory wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.