
Niejeden dorosły pamięta z dzieciństwa brejowaty i mdły szpinak, rozgotowaną brukselkę i mało apetycznie pachnący kalafior. Sekret dobrego smaku tkwi w umiejętnie wykorzystanych przyprawach, które pomogą podkreślić i urozmaicić warzywne smaki, ale bez ich dominowania.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
- 100 g sera feta
- 8 pomidorów na gałązce
- 500 g szpinaku
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 200 g cieciorki z puszki
- 1 jogurt naturalny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
Sposób przygotowania:
- Odetnij z pomidorów kapelusze wraz z łodygą. Środki pomidorów wydrąż i pokrój drobno miąższ.
- Cieciorkę odsącz. Czosnek oraz szalotki drobno posiekaj.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Następnie podsmaż czosnek, zeszklij szalotkę, wsyp orzeszki ziemne, a na koniec dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Całość smaż do momentu, aż nadmiar wody lekko odparuje.
- Wsyp cieciorkę i szpinak oraz wlej jogurt. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, aby szpinak zrobił się miękki.
- Danie dopraw do smaku Przyprawą Pikantną grubo mieloną oraz gałką muszkatołową.
- Pod koniec wrzuć fetę i lekko wymieszaj ze sobą składniki.
- Przygotowanym farszem nadziej wydrążone pomidory, a następnie przykryj je pozostawionymi główkami na gałązce.
- Pomidory wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.