Składniki:
- 4 uda Kurczaka Zagrodowego
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 gruszka
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
- mała szczypta soli
- 50 g miodu
- 1 cukinia
- 1 batat
- 2 marchewki
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Z litra wody i soli przygotować solankę, moczyć w niej uda przez 2-3 godziny.
- W tym czasie przygotować gruszkowy miód: gruszkę obrać, pokroić w kostkę, umieścić w rondelku z odrobiną wody, dodać cynamon, pieprz i sól i gotować do miękkości. Zmiksować z miodem.
- Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 190 st. C. Uda wyciągnąć z solanki, wysuszyć, nasmarować miodem. Warzywa obrać, pokroić w większe kawałki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
- Uda kurczaka ułożyć na ruszcie, piec 50 minut, mniej więcej co 15 minut smarować miodem gruszkowym i obracać.
- Warzywa włożyć do piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia. Składniki na sos dokładnie wymieszać, podawać do upieczonego kurczaka i warzyw.
Smacznego!