Ponad 40 propozycji na wyśmienite śniadania z różnych zakątków świata
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Skoro tak, to co powinno się na nie składać?
Portugalczyk poleci tartaletki jajeczne, Marokańczyk naleśniki z hemoliną, Walijczyk grzanki z serowym sosem, Chińczyk orientalną zupę z noodlami, a Egipcjanin pastę z bobu. I każdy z nich będzie miał rację – to te potrawy dają im siłę oraz energię na cały dzień.
Tradycyjne, związane z klimatem danego kraju, z jego kulturą, zdrowe … i tak inne od naszych polskich śniadań.
Autorki zebrały te niezwykłe przepisy w 41 krainach i uwieczniły je na zdjęciach. Dzięki nim nie tylko możesz uatrakcyjnić swoje poranki, ale również zaskoczyć rodzinę i przyjaciół egzotycznymi śniadaniami. Niektóre z nich pomogą Ci szybko przygotować posiłek przed wyjściem do pracy – na przykład owsiankę po islandzku. Innym, jak kotleciki z platanów z Ekwadoru, poświęć więcej czasu i delektuj się zarówno przygotowaniem, jak i powolnym spożywaniem w gronie najbliższych.
Designerka Elisa Paganelli i fotografka Laura Ascari zadbały o niezwykłą stronę wizualną książki. Przepisy są zilustrowane pięknymi zdjęciami, a dopełniające je rysunki tworzą klimat miejsc, z których poszczególne dania pochodzą.
Wypróbuj przepisy i daj się zabrać w pełną smacznych niespodzianek podróż po odległych zakątkach świata!
Laura Ascari – pochodząca z Włoch fotografka jedzenia. Zajmuje się sesjami zdjęciowymi oraz kulinarnymi reportażami fotograficznymi zarówno dla dużych firm z branży spożywczej, jak i dla projektów wydawniczych. Pasjonuje ją także przygotowywanie filmów video dokumentujących prawdziwe życie.
Elisa Paganelli – designerka urodzona w Modenie (Włochy). W 2008 roku stworzyła „Teapot Graphic Design”, studio koncepcyjne i studio projektowe. Obecnie pisze do pism lifestylowych, bierze udział w ciekawych projektach designerskich, m.in. w publikacji „Wszystkie poranki świata”. Jednym z jej celów jest większe zaangażowanie w projekty książek ekologicznych.