Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

W zimne wieczory ten jesienny deser z pewnością będzie doskonałym podwieczorkiem, który wypełni dom zapachem cynamonu i owoców.

 

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Składniki:

  • 2 saszetki brązowego ryżu marki Britta
  • 3 gruszki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 500ml mleka roślinnego
  • 1 cytryna
  • Śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
  3. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
  4. Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.