Składniki:
- 2 saszetki brązowego ryżu marki Britta
- 3 gruszki
- 1 jabłko
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 500ml mleka roślinnego
- 1 cytryna
- Śmietana
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
- W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
- Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.