Bałwanki, czyli zimowe przekąski!

Okres grudniowy to z pewnością magiczny czas. Czy da się umilić go jeszcze bardziej? Oczywiście, tworząc iście świąteczne przekąski. Nic w tym dziwnego – wspólne ubieranie choinki, wypatrywanie pierwszej Gwiazdki i przybycie Mikołaja oraz rozpakowywanie prezentów.

Bałwanki

Składniki:

  • Kiełbasa (np. góralska JBB Bałdyga)
  • Mini mozzarella
  • Czarne oliwki
  • Czerwona papryka

Sposób przygotowania:

  1. Każdy bałwanek składa się z trzech mini mozzarelli oraz dwóch plasterków kiełbasy.
  2. Wszystkie części bałwanka nadziewamy na wykałaczki. Spód mini mozzarelli obcinamy w taki sposób, aby powstała figurka mogła stać.
  3. Oczy i guziki robimy z czarnych oliwek (które zostały wcześniej bardzo drobno pokrojone), a nosz czerwonej papryki.