Przekąski na spotkanie ze znajomymi – 5 przepisów!

Spotkania ze znajomymi są okazją nie tylko do spędzenia wolnego czasu, ale również wspólnego posiłku.

smoothe-marchewkowe    Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.

Włoska sałatka z orzechami

Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci ono naszych gości śródziemnomorską pozytywną aurą.

salatka-orzechowaSkładniki:

  •  100 g orzechów włoskich
  •  Mix sałatkowy Italia z orzechami pinii Helio
  •  po 150 g rukoli i sałaty lub ulubionego mixu sałat
  •  100 g sera gorgonzola
  •  oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Umytą mieszankę sałatę układamy na półmisku.
  • Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego w kostkę sera oraz posypujemy bakaliami.
  • W zależności od upodobań można dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą.

Bakaliowe pralinki

To opcja dla osób gustujących w słodyczach – tym razem niebanalnych, bowiem zgodnych z panującą modą na domowe wypieki na bazie naturalnie słodkich bakalii.

pralinki

Składniki:

  •  100 g daktyli suszonych
  •  100 g orzechów laskowych
  •  5 łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio
  •  wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie. Orzechy laskowe mielimy na mąkę.
  2. Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę) i masę orzechową z kawałkami orzeszków.
  3. Wszystko razem rozdrabniamy, mieszamy (blendujemy/ miksujemy) i formujemy kulki.
  4. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Koktajl marchewkowy z orzechami, rodzynkami i suszoną żurawiną

Taki koktajl jest zarówno zdrowy jak i bardzo sycący. Jeśli chcemy go posłodzić użyjmy do tego miodu.

smoothe-marchewkowe

Składniki:

  •  2 marchewki
  •  200 ml jogurtu naturalnego
  •  20 g żurawiny suszonej Helio Natura
  •  20 g rodzynek
  •  20 g orzechów włoskich
  •  cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarte marchewki przekładamy do miksera (blendera) i zalewamy jogurtem.
  2. Dodajemy suszoną żurawinę (o obniżonej zawartości cukru i wzbogaconej błonnikiem) i cynamon do smaku i miksujemy.
  3. Przelewamy do szklanek, na wierzch układamy orzechy i dekorujemy rodzynkami..

Bezglutenowe Muffinki z orzechami

Niewielkie babeczki, które zdobywają nasze podniebienia można przygotować na wiele różnych sposobów. Do przygotowania proponowanych przez nas babeczek bezglutenowych potrzebnych będzie tylko sześć składników:

muffinki-orzechowe

Składniki:

  •  1 banan,
  •  250g mąki owsianej lub kukurydzianej
  •  1 jajko,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  •  bezglutenowa masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio
  •  20 g orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  1. Banana rozgniatamy lub blendujemy.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko mieszamy.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką – gdy patyczek będzie suchy, należy wyjąć babeczki z piekarnika.
  5. Na ostudzone babeczki nakładamy masę orzechową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.Jeśli nie mamy czasu na pieczenie, możemy użyć gotowych babeczek kupionych w sklepie. Wówczas przygotowanie efektownego deseru zajmie nam nie więcej niż 3 minuty, co przyprawi o zdumienie nawet najbardziej niespodziewanych gości.

Ciasteczka bakaliowe

Słodkie i pyszne ciastka bez mąki i cukru? To naprawdę da się zrobić! Wystarczy trochę czasu i pomysłowości.

batoniki

Składniki:

  • 120 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 70 g płatków migdałowych
  • 150 g płatków owsianych
  • 300 g Polewy i dekoracji mlecznej Helio

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane mieszamy z pokrojonymi orzechami, żurawiną i płatkami migdałowymi.
  2. Polewę rozpuszczamy zgodnie z przepisem i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  3. Powstałą masę formujemy w pożądany kształt ciasteczek i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową.
  4. Odstawiamy na kilka minut, następnie blachę wkładamy do lodówki na około pół godziny.