Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.
Włoska sałatka z orzechami
Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci ono naszych gości śródziemnomorską pozytywną aurą.
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- Mix sałatkowy Italia z orzechami pinii Helio
- po 150 g rukoli i sałaty lub ulubionego mixu sałat
- 100 g sera gorgonzola
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Umytą mieszankę sałatę układamy na półmisku.
- Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego w kostkę sera oraz posypujemy bakaliami.
- W zależności od upodobań można dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą.
Bakaliowe pralinki
To opcja dla osób gustujących w słodyczach – tym razem niebanalnych, bowiem zgodnych z panującą modą na domowe wypieki na bazie naturalnie słodkich bakalii.
Składniki:
- 100 g daktyli suszonych
- 100 g orzechów laskowych
- 5 łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Daktyle moczymy w gorącej wodzie. Orzechy laskowe mielimy na mąkę.
- Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę) i masę orzechową z kawałkami orzeszków.
- Wszystko razem rozdrabniamy, mieszamy (blendujemy/ miksujemy) i formujemy kulki.
- Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Koktajl marchewkowy z orzechami, rodzynkami i suszoną żurawiną
Taki koktajl jest zarówno zdrowy jak i bardzo sycący. Jeśli chcemy go posłodzić użyjmy do tego miodu.
Składniki:
- 2 marchewki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 20 g żurawiny suszonej Helio Natura
- 20 g rodzynek
- 20 g orzechów włoskich
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarte marchewki przekładamy do miksera (blendera) i zalewamy jogurtem.
- Dodajemy suszoną żurawinę (o obniżonej zawartości cukru i wzbogaconej błonnikiem) i cynamon do smaku i miksujemy.
- Przelewamy do szklanek, na wierzch układamy orzechy i dekorujemy rodzynkami..
Bezglutenowe Muffinki z orzechami
Niewielkie babeczki, które zdobywają nasze podniebienia można przygotować na wiele różnych sposobów. Do przygotowania proponowanych przez nas babeczek bezglutenowych potrzebnych będzie tylko sześć składników:
Składniki:
- 1 banan,
- 250g mąki owsianej lub kukurydzianej
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- bezglutenowa masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio
- 20 g orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
- Banana rozgniatamy lub blendujemy.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką – gdy patyczek będzie suchy, należy wyjąć babeczki z piekarnika.
- Na ostudzone babeczki nakładamy masę orzechową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.Jeśli nie mamy czasu na pieczenie, możemy użyć gotowych babeczek kupionych w sklepie. Wówczas przygotowanie efektownego deseru zajmie nam nie więcej niż 3 minuty, co przyprawi o zdumienie nawet najbardziej niespodziewanych gości.
Ciasteczka bakaliowe
Słodkie i pyszne ciastka bez mąki i cukru? To naprawdę da się zrobić! Wystarczy trochę czasu i pomysłowości.
Składniki:
- 120 g suszonej żurawiny
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 70 g płatków migdałowych
- 150 g płatków owsianych
- 300 g Polewy i dekoracji mlecznej Helio
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane mieszamy z pokrojonymi orzechami, żurawiną i płatkami migdałowymi.
- Polewę rozpuszczamy zgodnie z przepisem i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Powstałą masę formujemy w pożądany kształt ciasteczek i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową.
- Odstawiamy na kilka minut, następnie blachę wkładamy do lodówki na około pół godziny.