Wspólne grillowanie to fantastyczna okazja do spotkania się z najbliższą rodziną lub ze znajomymi, a także do spędzenia czasu na świeżym powietrzu. I choć na ruszcie niepodzielnie króluje mięso, to nie można zapomnieć o przekąskach, które będą jego uzupełnieniem. Poniżej 3 przepisy, które na pewno przydadzą się na majówkowego grilla.
Śródziemnomorska sałatka z serem feta
Nie masz zbyt wiele czasu na przygotowania do imprezy? Śródziemnomorską sałatkę z serem feta można przyrządzić w niecałe 10 minut! Potrzebne będą do niej nie tylko składniki, ale także odpowiednie naczynie. Najlepiej wyposażyć się w dużą szklaną miskę oraz silikonowe szczypce z nylonu Florina Smart (dostępne m.in. w ofercie https://zasmakujradosci.pl), które przydadzą się nie tylko do nakładania sałatki, ale także do ściągania z grilla steków i innych mięsnych smakołyków. Jakie produkty przydadzą się do śródziemnomorskiej przekąski? Oprócz wspomnianego sera feta, będą to: mix sałat i opakowanie rukoli, opakowanie pomidorów koktajlowych, ogórek szklarniowy, dwie papryki (mogą być czerwona i żółta), mały słoik oliwek, czerwona cebula oraz mieszanki przypraw włoskich (bazylia i oregano – obowiązkowe), a także dwie łyżki oliwy z oliwek. Pokrojone warzywa należy wymieszać z przyprawami i polać oliwą (najlepiej bezpośrednio przed samym podaniem).
Faszerowane pieczarki
Lubisz pieczarki? Dobrze się składa, bo te faszerowane serem pleśniowym idealnie komponują się z gillowanym mięsem. Jak je przygotować? Potrzebne będą duże pieczarki (ok. 15 sztuk), opakowanie sera pleśniowego (np. camembert), natka pietruszki, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego oraz przyprawy – sól, pieprz. Pieczarki trzeba obrać, dokładnie umyć i odciąć ogonki. Ogonki drobno pokroić, podobnie jak cebulę, natkę pietruszki i ser, a całość z odrobiną koncentratu podsmażyć na patelni. Gdy farsz będzie gotowy, nakładamy go w kapelusze pieczarek i posypujemy przyprawami. Pieczarki najlepiej smakują upieczone w piekarniku, ale można je także upichcić na grillu. Ich uzupełnieniem będzie domowej roboty dip, np. na bazie czosnku.
Jajka guacamole
Klasyczne jajka faszerowane wydają Ci się zbyt ciężkie na grilla? Zawsze można zrezygnować z majonezu i postawić na zdrowszą opcję, czyli jajka guacamole. Do farszu potrzebne będą nie tylko żółtka, ale też duże dojrzałe awokado. Do rozgniecionej żółto-zielonej masy przyda się również posiekany czosnek i natka pietruszki, kolendra oraz przyprawy: papryka chili, sól i pieprz. Po dodaniu farszu na połówki jajek, całość można jeszcze udekorować, np. posiekanymi suszonymi pomidorami lub świeżą papryką.
Artykuł sponsorowany