
Składniki:
- por – 2 sztuki
- ziemniaki – 350 g
- marchewka – 50 g
- bulion warzywny – 1 litr
- czosnek – 1 ząbek
- cebula dymka – 1 sztuka
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- suszony tymianek – ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
- Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości.
- Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor. - Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.