Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem

Żadne burgery nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone na sposób amerykański z jajkiem sadzonym i pieczarkami! Przy takim daniu nasi goście na pewno będą się wyśmienicie bawić.

amerykanskie burgery

Burgery w amerykańskim stylu w sam raz do przygotowania na grillu.

Składniki:

  •     500 g mięsa wołowego z udźca
  •     2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  •     4 łyżki Sosu Hellmann’s STEAK
  •     8 plastrów wędzonego boczku
  •     4 bułki do hamburgerów
  •     10 pieczarek pokrojonych w plastry
  •     1 biała cebula pokrojona w piórka
  •     2 garstki rukoli
  •     4 jajka
  •     4 łyżki majonezu
  •     4 łyżki oleju
  •     szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść z błon przygotowane i umyte mięso. Potnij je na kawałeczki i zmiel w maszynce. Dopraw Przyprawą do grilla Knorr, dzięki której nabierze ono doskonałego smaku, wymieszaj dokładnie, a następnie uformuj z niego cztery burgery tej samej wielkości.
  2. Podsmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pieczarki. Dodaj według uznania pieprz i sól. Wyłóż na rozgrzanego grilla przygotowane burgery i przez około 10 minut smaż, co jakiś czas zmieniając stronę. W czasie grillowania smaruj je sosem. Na ruszt wrzuć też pokrojony w plastry boczek. Przekrój na pół bułki, podpiecz je, a następnie posmaruj majonezem.
  3. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i przygotuj 4 jajka sadzone. Ułóż na bułkach przygotowane kotlety, posmaruj je majonezem, a następnie przykryj rukolą, pieczarkami, boczkiem oraz sadzonymi jajkami. Na górze połóż pozostałą bułkę. Burgery zepnij przy pomocy wykałaczek. Serwuj z sałatką coleslaw i frytkami.