Biała kiełbasa na Święta Wielkanocne to rzecz konieczna. W niektórych regionach Polski jest niewyobrażalne, aby nie pojawiła się na stole z chrzanem i buraczkami!
Składniki:
- 10 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
- 2 kg ziemniaków
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki oleju
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i ciepłe ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.
- Jak ostygną dodać masło, żółtka, mąkę ziemniaczaną, startą gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto.
- Kiełbaski w całości lub pokrojone na kawałki długości 5-7 cm posypać majerankiem i owinąć ciastem.
- Należy smażyć na głębokim oleju na rumiano.
- Można podawać z żurkiem.
Sałatka z kiełbasą białą
Składniki:
- 3 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 15 dag żółtego sera
- 2 dag kiełków rzodkiewki
- 1 pomidor
Sos:
- 0,5 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
- 1/4 kostki bulionu
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, ser w słupki. Kapustę opłukać i pokroić w paski. Pomidory umyć i pokroić w ósemki.
- Sos do sałatki: majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem i rozcieńczyć bulionem.
- Ser, kiełbasę i kapustę połączyć, polać sosem i wymieszać.
- Na wierzchu posypać kiełkami rzodkiewki i ułożyć pomidora.
Makaron zapiekany z białą kiełbasą
Składniki:
- 3 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
- 25 dag ugotowanego makaronu „muszelki”
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- zioła (rozmaryn, szałwia)
- sól i pieprz
Sos
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki parmezanu (startego na tarce)
- 2 łyżki żółtego sera(startego na tarce)
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażyć przez 1 minutę czosnek i zioła.
- Dodać sparzoną białą kiełbasę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę lub talarki. Piec przez 10 minut często mieszając.
- Dodać wino i podgrzewać wszystko przez 3 minuty.
Przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać ok. 1 minuty. - Po zdjęciu z ognia delikatnie dolewać mleko ciągle mieszając. Postawić ponownie na ogniu i gotować przez 3-4 minuty cały czas mieszając.
- Dodać starty ser, musztardę oraz pieprz i sól do smaku.
- Ugotowany makaron zmieszać z podsmażoną kiełbasą.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód wyłożyć makaron wymieszany z kiełbasą i polać sosem.
- Posypać resztą bułki tartej i wiórkami masła.
- Wszystko zapiekać przez około 15 minut. Pod koniec pieczenia należy włączyć górną grzałkę w piekarniku i przez 3 minuty zrumienić wierzch potrawy.
Kiełbasa w sosie pomidorowym
Składniki:
- 10 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
- 2 cebule
- 6 ogórków kiszonych
- 1 puszka pomidorów 400 g
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- majeranek, bazylia i inne zioła
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na minimalnej ilości oliwy. Na spód garnka położyć zeszkloną cebulę, na niej ułożyć białą kiełbasę.
- Ogórki kiszone pokroić w plasterki i przykryć nimi kiełbasę. Na wszystko wylać pomidory i dodać dużą ilość majeranku, liście laurowe, pieprz, bazylię i inne zioła.
- Wszystko należy gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, następnie białą kiełbasę ponakłuwać wykałaczką tak, aby wypłynął z niej sok.
- Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć kiełbasę i pokroić ją na kawałki 2-3 cm.
- Pokrojoną kiełbasę z powrotem wrzucić do garnka i wymieszać z innymi składnikami.
- Wszystko gotować jeszcze przez ok. 20 min.