Składniki:
- paczka tradycyjnych śląskich kiełbasek, czyli surowe, wędzone „Frankfurterki” marki Berger
- około 1,5 kg ziemniaków (jakaś mączna odmiana BC)
- 150 g surowego, wędzonego boczku bez skóry
- ½ kg sera białego średnio tłustego lub tłustego
- 3 średniej wielkości cebule
- 500 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (jak ktoś ma dostęp do świeżego to będzie jeszcze aromatyczniej)
- 2 gałązki koperku
- gęsty ocet/sos balsamiczny
- świeżo mielony pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (powinny być bardzo miękkie). Kiełbaski
pokroić na małe kawałki i podsmażyć. - Nie potrzeba dodawać tłuszczu, powinien wystarczyć ten, który się wytopi z kiełbasek.
- Cebule pokroić na drobne kostki, posolić, popieprzyć i dusić w maśle pod przykryciem kilka minut do miękkości.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Do ziemniaków wrzucić duszone cebule i boczek razem z tłuszczem. Wszystko powinno być ciepłe.
- Następnie dodać biały ser, czosnek niedźwiedzi i śmietanę/jogurt.
- Całość pomieszać i utłuc ubijakiem do ziemniaków.
- Na koniec możemy uformować na talerzu walec z tak przygotowanych ziemniaków, położyćna wierzchu usmażone kiełbaski, posypać koperkiem i polać odrobiną sosu balsamicznego.