Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Klasyk polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie? Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku to oryginalne i myląco niepozorne danie, które niekonwencjonalnie można podać jak ktoś się postara.

Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Składniki:

  • paczka tradycyjnych śląskich kiełbasek, czyli surowe, wędzone „Frankfurterki” marki Berger
  • około 1,5 kg ziemniaków (jakaś mączna odmiana BC)
  • 150 g surowego, wędzonego boczku bez skóry
  • ½ kg sera białego średnio tłustego lub tłustego
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 500 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (jak ktoś ma dostęp do świeżego to będzie jeszcze aromatyczniej)
  • 2 gałązki koperku
  • gęsty ocet/sos balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (powinny być bardzo miękkie). Kiełbaski
    pokroić na małe kawałki i podsmażyć.
  2. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, powinien wystarczyć ten, który się wytopi z kiełbasek.
  3. Cebule pokroić na drobne kostki, posolić, popieprzyć i dusić w maśle pod przykryciem kilka minut do miękkości.
  4. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Do ziemniaków wrzucić duszone cebule i boczek razem z tłuszczem. Wszystko powinno być ciepłe.
  5. Następnie dodać biały ser, czosnek niedźwiedzi i śmietanę/jogurt.
  6. Całość pomieszać i utłuc ubijakiem do ziemniaków.
  7. Na koniec możemy uformować na talerzu walec z tak przygotowanych ziemniaków, położyćna wierzchu usmażone kiełbaski, posypać koperkiem i polać odrobiną sosu balsamicznego.