Rolada szpinakowa z warzywami

Pomysły na dania z wykorzystaniem warzyw często stanowią kulinarną inspirację nie tylko dla tych, którzy w kuchni dopiero stawiają swoje "pierwsze kroki".

Rolada szpinakowa z warzywami

Rolada szpinakowa z warzywami to wyjątkowo smaczny przysmak, który dodatkowo jest dobry dla naszego zdrowia. Wykorzystanie warzyw w kuchni wcale nie musi być nudne.

Składniki:

  • opakowanie 450 g Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle
  • 1 puszka 425 ml Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle
  • 1 puszka 400 ml Groszku tradycyjnego Bonduelle
  • 1 puszka 212 ml Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • 300 g serka śmietankowego
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozmrożony szpinak miksujemy ze śmietanką i jajkami na gładki mus.
  2. Dodajemy mąkę oraz sól i ponownie miksujemy.
  3. Masę szpinakową rozprowadzamy na dużej blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 minut w 180℃.
  4. Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy osączone z zalewy groszek i kukurydzę i ponownie mieszamy.
  6. Na upieczony i wystudzony blat szpinakowy wykładamy serek z warzywami.
  7. Na wierzchu rozsypujemy osączone z zalewy i wypłukane buraczki.
  8. Zwijamy roladę i schładzamy, przed podaniem kroimy.