Składniki:
- 150 g Szynki od Dawien Dawna firmy Gzella
- 4 ziemniaki duże
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 jajka
- 50 g sera żółtego
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle.
Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.