Zapiekane pyrki faszerowane szynką

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

zapiekane pyrki

Składniki:

  • 150 g Szynki od Dawien Dawna firmy Gzella
  • 4 ziemniaki duże
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  •  1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  •  2 jajka
  • 50 g sera żółtego
  •  pieprz czarny grubo zmielony do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle.
Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.