Składniki:
- 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio)
- 150g masła
- 3 łyżeczki cukru
- 4 jajka
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 10 śliwek
- 1 łyżka masła orzechowego
- Garść granoli
- Szczypta cynamonu
- 1 śmietanka 30%
- Jagody
- Porzeczki
- Miód
Sposób przygotowania:
- Rozpuścić masło.
- Mieszankę mąk wymieszać w misce z cukrem, jajkami i mlekiem.
- Do całości przelać rozpuszczone masło.
- Zmiksować mikserem na gładką masę.
- Gofry piec w gofrownicy przez kilka minut aż będą złociste.
- Wydrylowane śliwki przesmażyć z cynamonem na odrobinie masła. Na koniec dodać masło orzechowe i granole.
- Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru.
- Gofry podawać z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.