Bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Wakacyjne wyjazdy bez wątpienia kojarzą nam się się z goframi. Można je też przygotować w domu i to w wersji bezglutenowej.

Bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio)
  • 150g masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 10 śliwek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Garść granoli
  • Szczypta cynamonu
  • 1 śmietanka 30%
  • Jagody
  • Porzeczki
  • Miód

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuścić masło.
  2. Mieszankę mąk wymieszać w misce z cukrem, jajkami i mlekiem.
  3. Do całości przelać rozpuszczone masło.
  4. Zmiksować mikserem na gładką masę.
  5. Gofry piec w gofrownicy przez kilka minut aż będą złociste.
  6. Wydrylowane śliwki przesmażyć z cynamonem na odrobinie masła. Na koniec dodać masło orzechowe i granole.
  7. Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru.
  8. Gofry podawać z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.