
Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.
Składniki:
- 700 g kapusty młodej
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- 500 g kiełbasy
- 2 marchwie
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 0,5 pęczka kopru
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 ml wody
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
2. Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
3. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
5. Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.