Polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie

Jesienną porą warto urozmaicić codzienne menu obiadowe o grzyby, które stworzą niepowtarzalne zestawienie, dodając daniom głębokiego i niepowtarzalnego aromatu. Prezentujemy przepis na polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie!

Polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie

Połączenie mięsa z grzybami to już kulinarna klasyka. Grzybowe sosy, dodatek marynowanych kurek lub podgrzybków stanowi kwintesencję aromatycznej i smacznej kuchni. Z tym składnikiem łączymy prawie każdy gatunek mięsa. Świetnie sprawdzi się w tej roli zarówno drób, jak i wołowina czy wieprzowina. Niezastąpiona wręcz jest dziczyzna, tworząca leśną kompozycję z każdym rodzajem grzybów oraz dodatkiem estragonu czy owoców jałowca.

Chyba każdy zna tradycyjny sos z maślaków. Ten pyszny dodatek często stosuje się do ziemniaków, makaronu lub polewa nim wcześniej usmażone mięso. Gwarantuje oryginalny smak, zmieniając zupełnie tradycyjne dania. Spróbujcie połączenia wieprzowiny z grzybowym aromatem. Szef kuchni Knorr szczególnie poleca polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 1 opakowanie sosu grzybowego
  • 1 łyżka Przyprawy do mięs
  • 1 cebula
  • 500 g grzybów
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie, a następnie przygotuj z nich purée.
  2. Mięso oczyść z błon, podziel na małe kawałki i oprósz Przyprawą do mięs.
  3. Polędwiczki smaż na gorącym oleju z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
  4. Na kolejnej patelni zeszklij cebulę, pokrojona w kosteczkę.
  5. Do przygotowanego warzywa dodaj kawałki grzybów. Smaż do momentu, aż płyn odparuje.
  6. Sos grzybowy wymieszaj ze śmietaną kremówką oraz szklanką wody.
  7. Całość wlej do patelni z cebulą i grzybami.
  8. Do sosu dodaj mięso i duś wszystko przez około 10 minut.
  9. Danie serwuj z purée z ziemniaków.

Smacznego!