
Połączenie mięsa z grzybami to już kulinarna klasyka. Grzybowe sosy, dodatek marynowanych kurek lub podgrzybków stanowi kwintesencję aromatycznej i smacznej kuchni. Z tym składnikiem łączymy prawie każdy gatunek mięsa. Świetnie sprawdzi się w tej roli zarówno drób, jak i wołowina czy wieprzowina. Niezastąpiona wręcz jest dziczyzna, tworząca leśną kompozycję z każdym rodzajem grzybów oraz dodatkiem estragonu czy owoców jałowca.
Chyba każdy zna tradycyjny sos z maślaków. Ten pyszny dodatek często stosuje się do ziemniaków, makaronu lub polewa nim wcześniej usmażone mięso. Gwarantuje oryginalny smak, zmieniając zupełnie tradycyjne dania. Spróbujcie połączenia wieprzowiny z grzybowym aromatem. Szef kuchni Knorr szczególnie poleca polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 1 opakowanie sosu grzybowego
- 1 łyżka Przyprawy do mięs
- 1 cebula
- 500 g grzybów
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 400 g ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie, a następnie przygotuj z nich purée.
- Mięso oczyść z błon, podziel na małe kawałki i oprósz Przyprawą do mięs.
- Polędwiczki smaż na gorącym oleju z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
- Na kolejnej patelni zeszklij cebulę, pokrojona w kosteczkę.
- Do przygotowanego warzywa dodaj kawałki grzybów. Smaż do momentu, aż płyn odparuje.
- Sos grzybowy wymieszaj ze śmietaną kremówką oraz szklanką wody.
- Całość wlej do patelni z cebulą i grzybami.
- Do sosu dodaj mięso i duś wszystko przez około 10 minut.
- Danie serwuj z purée z ziemniaków.
Smacznego!