Składniki:
- 1 opakowanie budyniu jaglanego o smaku waniliowym Delecta
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 500 ml mleka
- 1 gruszka pokrojona w plastry
- 100 ml rumu lub innego wysokoprocentowego alkoholu
- 200 g cukru
- 25 g masła
Do dekoracji:
- orzechy pecan
- orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj budyń jaglany o smaku waniliowym zgodnie z przepisem zamieszczonymi na opakowaniu i przelej go do salaterek.
- Pokrój świeżą gruszkę w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj cukier cały czas mieszając, aż do uzyskania karmelu. Wrzuć gruszkę i obtocz ją w słodkiej masie.
- Kiedy karmel zgęstnieje dolej rumu i podpal całość długą zapałką, zachowując ostrożność.
- Delikatnie poruszaj patelnią do momentu całkowitego wypalenia się ognia.
- Deser przyozdób flambirowanymi plastrami gruszki. Całość posyp posiekanymi orzechami laskowymi i pecan.