Budyń jaglany z flambirowaną gruszką

Jak zwykły deser zmienić w bardziej naturalny, mniej kaloryczny i lekkostrawny? Nie trzeba wiele, czasem wystarczy wymienić kilka składników, ograniczyć ilość cukru, sięgnąć po szlachetne dodatki.

Budyń jaglany z flambirowaną gruszką

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu jaglanego o smaku waniliowym Delecta
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 500 ml mleka
  • 1 gruszka pokrojona w plastry
  • 100 ml rumu lub innego wysokoprocentowego alkoholu
  • 200 g cukru
  • 25 g masła

Do dekoracji:

  • orzechy pecan
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj budyń jaglany o smaku waniliowym zgodnie z przepisem zamieszczonymi na opakowaniu i przelej go do salaterek.
  2. Pokrój świeżą gruszkę w plastry.
  3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cukier cały czas mieszając, aż do uzyskania karmelu. Wrzuć gruszkę i obtocz ją w słodkiej masie.
  4. Kiedy karmel zgęstnieje dolej rumu i podpal całość długą zapałką, zachowując ostrożność.
  5. Delikatnie poruszaj patelnią do momentu całkowitego wypalenia się ognia.
  6. Deser przyozdób flambirowanymi plastrami gruszki. Całość posyp posiekanymi orzechami laskowymi i pecan.