Burger z tofu

Koniec zimy to doskonała okazja, by zastanowić się nad swoim jadłospisem i wprowadzić do niego kilka zdrowych nawyków

Burger z tofu

Już niedługo na grządkach i bazarkach pokażą się pachnące nowalijki. Kto nie może się tego doczekać, ręka w górę! Nic dziwnego, że 20 marca – dzień poprzedzający rozpoczęcie kalendarzowej wiosny – został okrzyknięty Dniem Bez Mięsa. Wszystko zaczęło się w Stanach Zjednoczonych. Ten dzień wypełniony jest wykładami na temat roślinnej diety, festiwalami i warsztatami kulinarnymi. Nawet burger– znak rozpoznawczy amerykańskiej kuchni– doczekał się wegetariańskiej metamorfozy. Umiejętnie przyprawiony, bogaty w różnorodne składniki burger z tofu sprawi, że łatwo będzie zapomnieć o jego mięsnym odpowiedniku.

Składniki:

  • 150 g tofu
  • 4 bułki do hamburgerów
  • Sos słodko-kwaśny Knorr
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule dymki
  • 80 g kiełków fasoli mung
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 5 łyżek oleju

    Sposób przygotowania:

    1.Sos sojowy, dwie łyżeczki oleju, sok z cytryny oraz przyprawy dokładnie wymieszaj.
    2.Pokrojone na 4 plastry tofu umieść w marynacie na godzinę.
    3.Obrane i wypłukane dymki pokrój w piórka. Odsącz ananasa i pokrój go na drobne kawałki, następnie oczyść i pokrój paprykę.
    4.Smaż tofu na rozgrzanym oleju po około 8 minut z każdej strony.
    5.Przekrojone bułki podgrzej lekko na suchej patelni. Na dolną część połóż 2 liście sałaty, paprykę, kiełki i tofu.
    6.Zagotuj sos Słodko-kwaśny Knorr, następnie dodaj dymki i ananasa oraz ponownie zagotuj. Nałóż sos na bułkę z dodatkami i przykryj drugą połówką bułki.

    Smacznego!