Już niedługo na grządkach i bazarkach pokażą się pachnące nowalijki. Kto nie może się tego doczekać, ręka w górę! Nic dziwnego, że 20 marca – dzień poprzedzający rozpoczęcie kalendarzowej wiosny – został okrzyknięty Dniem Bez Mięsa. Wszystko zaczęło się w Stanach Zjednoczonych. Ten dzień wypełniony jest wykładami na temat roślinnej diety, festiwalami i warsztatami kulinarnymi. Nawet burger– znak rozpoznawczy amerykańskiej kuchni– doczekał się wegetariańskiej metamorfozy. Umiejętnie przyprawiony, bogaty w różnorodne składniki burger z tofu sprawi, że łatwo będzie zapomnieć o jego mięsnym odpowiedniku.
Składniki:
- 150 g tofu
- 4 bułki do hamburgerów
- Sos słodko-kwaśny Knorr
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule dymki
- 80 g kiełków fasoli mung
- 100 g ananasa z puszki
- 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
1.Sos sojowy, dwie łyżeczki oleju, sok z cytryny oraz przyprawy dokładnie wymieszaj.
2.Pokrojone na 4 plastry tofu umieść w marynacie na godzinę.
3.Obrane i wypłukane dymki pokrój w piórka. Odsącz ananasa i pokrój go na drobne kawałki, następnie oczyść i pokrój paprykę.
4.Smaż tofu na rozgrzanym oleju po około 8 minut z każdej strony.
5.Przekrojone bułki podgrzej lekko na suchej patelni. Na dolną część połóż 2 liście sałaty, paprykę, kiełki i tofu.
6.Zagotuj sos Słodko-kwaśny Knorr, następnie dodaj dymki i ananasa oraz ponownie zagotuj. Nałóż sos na bułkę z dodatkami i przykryj drugą połówką bułki.Smacznego!