Przepis na chaczapuri

Chaczapuri to jedna najpopularniejszych gruzińskich potraw. Zapiekany placek nadziewany serem, podany w różnych wariacjach (w zależności od regionu) jest uwielbiany zarówno przez Gruzinów jak i odwiedzających ten piękny kraj. Chcesz poczuć smak Gruzji bez wychodzenia z domu?

Chaczapuri

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży lub 2 torebki suszonych
  • 200 ml oleju
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżka cukru
  • 400 g mozzareli
  • 500 g bryndzy owczej
  • 1/2 kostki masła
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży dodaj je do miski z ciepłą wodą i mlekiem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Gdy drożdże zaczną pracować dodaj olej i przełóż całość do miski z mąką
    (w przypadku użycia drożdży suszonych możesz od razu połączyć ze sobą wszystkie składniki).
  3. Dodaj cukier oraz sól i zagnieć ciasto. Całość przykryj i odstaw na ok. 25 minut.
  4. Połącz ze sobą obydwa sery i dodaj sól do smaku.
  5. Jeśli ciasto już wyrosło podziel je na cztery części i zrób z nich kule. Pierwszą rozwałkuj na stolnicy zostawiając grubszy środek, a brzegi cieńsze.
  6. Na środek nałóż ¼ farszu, złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
  7. Placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu aż się zarumienią i będą chrupkie.
  8. Przełóż na talerz, posmaruj masłem.

Smacznego!