Składniki:
- 300 ml wody
- 150 ml mleka
- 1 kostka świeżych drożdży lub 2 torebki suszonych
- 200 ml oleju
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżka cukru
- 400 g mozzareli
- 500 g bryndzy owczej
- 1/2 kostki masła
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Jeśli używasz świeżych drożdży dodaj je do miski z ciepłą wodą i mlekiem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Gdy drożdże zaczną pracować dodaj olej i przełóż całość do miski z mąką
(w przypadku użycia drożdży suszonych możesz od razu połączyć ze sobą wszystkie składniki). - Dodaj cukier oraz sól i zagnieć ciasto. Całość przykryj i odstaw na ok. 25 minut.
- Połącz ze sobą obydwa sery i dodaj sól do smaku.
- Jeśli ciasto już wyrosło podziel je na cztery części i zrób z nich kule. Pierwszą rozwałkuj na stolnicy zostawiając grubszy środek, a brzegi cieńsze.
- Na środek nałóż ¼ farszu, złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu aż się zarumienią i będą chrupkie.
- Przełóż na talerz, posmaruj masłem.
Smacznego!