
Składniki:
- kruche ciastka – 200 gramów
- kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
- czekolada deserowa – 150 gramów
- czekolada mleczna – 150 gramów
- czekolada biała – 200 gramów
- śmietana 36% – 1200 mililitrów
- żelatyna – 6 łyżeczek
- woda – 1 szklanka
- kakao lub starta czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
- Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).
- W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.
- Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
- Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.