„Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste w smaku sery pleśniowe.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 400 g rozdrobnionych pomidorów pelatti
- Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
- cukinia
- 150 g sera gorgonzola
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
- Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
- Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony – tak, aby były złociste.
- Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z Knorr
- Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, aby nadać smaku i zagotuj.
- Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobna kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobniona gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj.
- Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.
- Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.