Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Zbliżają się w końcu cieplejsze dni! A jak cieplejsze dni to - lody! Najlepiej smakują oczywiście te własnej roboty.

Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Szybki, prosty sposób na domowe lody!


Składniki:

– Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica)  3 opakowania
– cukier puder                                              6 łyżek
– świeże jagody                                            1 szklanka
– sok z cytryny                                             2 łyżki

Wykonanie:

Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co 20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika.

Smacznego!