Filety z ryby delikatnie oprószamy przyprawą Knorr, układamy na pergaminie, a na jej wierzchu kładziemy przygotowany wcześniej na patelni szpinak oraz posypujemy tartym oscypkiem. Pergamin z przygotowaną rybą układamy na kawałkach drzewa owocowego. „Takie deseczki do grillowania można kupić w sklepach z akcesoriami tego typu lub zrobić samemu. Wystarczy uciąć piłą plaster drewna”, podpowiada szef kuchni Knorr:
Składniki:
- 4 filety z dorady
- 2 oscypki gomółki
- 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 4 suszone pomidory
- 1 szalotka
- 1 strąk ostrej papryki chilli
- 300 g mrożonego szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g serka ricotta
Sposób przygotowania:
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.
- Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.
- Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr. Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu.
- Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.
- Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą).
- Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.