Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą
Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50g rozpuszczonego masła
  • Nadzienie:
  • 100 g śliwki kalifornijskiej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

30 patyczków do lodów

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Śliwki i masło z czekoladą miksujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do powstania lśniącej, jednolitej masy odchodzącej od ręki. Zajmie to około 5 minut. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o długości kartki A4 i szerokości połowy kartki A4. Każdy arkusz ciasta smarujemy śliwką z czekoladą. Zawijamy w ciasny rulon. Rulon kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut  – do zezłocenia. Gotowe bułeczki delikatnie nacinamy od spodu i wkładamy patyczek od lodów.

Smacznego!