Elegancja i szyk, czyli pianka z buraków

Pianka z buraków wygląda efektownie i równie dobrze smakuje. Któż przypuszczałby, że jej przyrządzenie może być takie proste? Spektakularnie prezentująca się forma może posłużyć do stworzenia wielu fantastycznych potraw.

Pianka z buraków
Pianka z buraków

Pianka z buraków

Składniki:

  • Pół kilograma buraków
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 5 jajek
  • Cytryna
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
  • Łyżka masła
  • Łyżka octu
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
  2. Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
  4. Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰ C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
  5. Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.

Smacznego!