
Pianka z buraków
Składniki:
- Pół kilograma buraków
- Sos sałatkowy do mizerii Knorr
- 100 ml śmietanki 30 %
- 5 jajek
- Cytryna
- 40 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
- Łyżka masła
- Łyżka octu
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
- Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
- Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰ C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
- Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.
Smacznego!