Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie:
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
- Fix Kotlety mielone Knorr
- 40 g bułki tartej
- 2 jabłka
- 400 g buraków
- Połówka cytryny
- Cukier
- Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
- Tłuszcz rośliny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
- Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
- Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
- Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.