Kotlety mielone z buraczkami

Prawie każdy z dzieciństwa ma jakąś swoją jedzeniową traumę, powstałą najczęściej na skutek… niewłaściwego doprawienia potrawy. Tak bywa z ćwikłą podawaną do drugiego dania. Nie powielajmy tego samego błędu.

kotlety-mielone
Kotlety mielone z buraczkami

Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie:

Składniki:

  •     400 g mięsa mielonego, wieprzowego
  •     Fix Kotlety mielone Knorr
  •     40 g bułki tartej
  •     2 jabłka
  •     400 g buraków
  •     Połówka cytryny
  •     Cukier
  •     Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  •     Tłuszcz rośliny do smażenia

 Sposób przygotowania:

  1. Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
  2. Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
  3. Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
  5. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.