Fast food po włosku – lasagne

Fast food po włosku - lasagnSpośród wielu rodzajów dań, które serwuje się w różnego rodzajach restauracjach szybkiej obsługi, dużą popularnością cieszy się dobrze znana smakoszom włoskiej kuchni - lasagne.

farmerska lasanie
Fast food po włosku – lasagne

Jej doskonały pomidorowy smak jest gwarancją satysfakcji dla naszych kubków smakowych i podniebienia!


Farmerska lazania

Składniki:

  •     1 biała kapusta
  •     1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
  •     1 kg mielonej wołowiny
  •     1 por
  •     1 słoik krojonych pomidorów
  •     150 g mozzarelli
  •     3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Pokrój na kawałki pora. Przekrój na pół kapustę, a następnie wrzuć ją do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i przez około 10 minut gotuj.
  2. Po tym czasie odlej wodę i zostaw do momentu schłodzenia, a potem wydziel z niej pojedyncze liście.
  3. Podduś na średnim ogniu pora przez 2-3 minuty na 1 łyżce oleju. Następnie dorzuć mięso i smaż je przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dorzuć pomidory i Lasagne Knorr Naturalnie smaczne, która wspaniale podkreśli smak dania.
  4. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  5. W międzyczasie nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę liści kapusty, na którą rozprowadź 1/3 przygotowanego farszu mięsnego, a ją nakryj drugą warstwą liści kapusty.
  6. Czynność powtórz dwukrotnie. Na samym wierzchu ułóż liście kapusty, które na koniec posyp startą mozzarellą.
  7. Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do chwili, aż ser się roztopi i zarumieni. Następnie wyciągnij potrawę z piekarnika i odczekaj 10 minut przed podaniem, żeby gotową lazanię łatwiej było pokroić.