Jej doskonały pomidorowy smak jest gwarancją satysfakcji dla naszych kubków smakowych i podniebienia!
Farmerska lazania
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 por
- 1 słoik krojonych pomidorów
- 150 g mozzarelli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Pokrój na kawałki pora. Przekrój na pół kapustę, a następnie wrzuć ją do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i przez około 10 minut gotuj.
- Po tym czasie odlej wodę i zostaw do momentu schłodzenia, a potem wydziel z niej pojedyncze liście.
- Podduś na średnim ogniu pora przez 2-3 minuty na 1 łyżce oleju. Następnie dorzuć mięso i smaż je przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dorzuć pomidory i Lasagne Knorr Naturalnie smaczne, która wspaniale podkreśli smak dania.
- Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę liści kapusty, na którą rozprowadź 1/3 przygotowanego farszu mięsnego, a ją nakryj drugą warstwą liści kapusty.
- Czynność powtórz dwukrotnie. Na samym wierzchu ułóż liście kapusty, które na koniec posyp startą mozzarellą.
- Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do chwili, aż ser się roztopi i zarumieni. Następnie wyciągnij potrawę z piekarnika i odczekaj 10 minut przed podaniem, żeby gotową lazanię łatwiej było pokroić.